Het CBL, koepelorganisatie van supermarkten en foodservice bedrijven, ziet ook de milieuvoordelen om Nederland filevrij te maken waarmee eerder vandaag de ANWB naar buiten trad. Jaarlijks leggen vrachtwagens 500 miljoen kilometer af om de schappen in de supermarkten te vullen. Ongeveer 10% van de tijd staan vrachtwagens, die supermarkten bevoorraden, in de file wat overbodige CO2-uitstoot oplevert.
File rijden betekent meer CO2-uitstoot. Een vrachtwagen stoot in de file 2,4 keer zoveel uit. Als de supermarkten en foodservice bedrijven bevoorraad kunnen worden zonder dat het vrachtverkeer in de file staat, is dat een grote winst voor het milieu.
Het CBL levert een oplossing om de CO2-uitstoot te reduceren op een presenteerblaadje aan het nieuwe Kabinet. Beoogd minister Wiebes kan hier direct mee aan de slag om vrachtwagens uit de file te halen door ze gebruik te laten maken van busbanen en het oprekken van venstertijden in de binnensteden. De besparing die dit oplevert staat gelijk aan de CO2-uitstoot van ruim 11 duizend huishoudens.
Bekijk ook de infographic.