Politiek Den Haag is in beweging. De winnaars van de verkiezingen gaan vanaf deze week verder onderhandelen over een programkabinet. Eén ding is duidelijk: de politiek heeft, naast bekende gezichten, een heleboel nieuwe leden. Het CBL helpt de ‘nieuwe generatie’ politici graag op weg met een paar van onze hoofdlijnen, samengevat in drie video’s met korte boodschappen over gezondheid, duurzaamheid en een sterke keten.

De formerende partijen buigen zich in de aanloop naar een nieuw kabinet over de maatschappelijke uitdagingen van het moment. De onderwerpen waar de supermarkt- en foodservicebranche mee te maken hebben, raken direct aan deze maatschappelijke vraagstukken in ons land. Alles komt samen in de supermarkt.

Sterke keten: een verhaal achter ieder product
Supermarkten en foodservicebedrijven houden zich al jaren bezig met het verduurzamen en efficiënter maken van de voedselketens die achter ieder product in de supermarkt actief zijn. Dat gaat niet zomaar: samenwerking met alle partijen in de keten, transparantie en vertrouwen is noodzakelijk. Alleen dan kunnen de voedselketens toekomstbestendig gemaakt worden.

Supermarkten willen een voorspelbare overheid die ervoor zorgt dat de spelregels voor iedereen hetzelfde zijn, het liefst binnen heel Europa. Want veel van wat we hier produceren, wordt geëxporteerd. Wij op onze beurt importeren weer veel voedsel en grondstoffen uit het buitenland. CBL-directeur Marc Jansen legt er meer over uit:


Duurzaamheid: van mooie woorden naar echte actie
Ons land bevindt zich in een tijd van overgangen. Denk maar aan de landbouwtransitie, de energietransitie en de eiwittransitie. De supermarkt- en foodservicebranche werkt ambitieus en in hoog tempo mee aan deze ontwikkelingen. De branche wil de komende jaren verder verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Dat kunnen we niet alleen: daar zijn de strategische ketenpartners hard voor nodig.

Maar ook de overheid moet daad bij het woord voegen. De netcapaciteit moet met spoed worden uitgebreid, zodat er meer elektrisch gereden kan worden en winkels, distributiecentra en fabrieken van het gas af kunnen. En veeboeren moeten snel een vergunning kunnen krijgen als zij hun stal diervriendelijker willen maken. En dat gaat verder dan ons eigen land. Ook hier is een gelijk speelveld in heel Europa noodzakelijk. Jennifer Muller, manager Duurzaamheid bij het CBL, legt de noodzaak uit:


Gezondheid: een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het assortiment in de supermarkt is nogal eens onderwerp van gesprek. Dat is logisch, want supermarkten en foodservicebedrijven spelen een grote rol in wat Nederland eet en drinkt. Die rol nemen ze serieus: dagelijks wordt er hard gewerkt om de consument te helpen een betere keuze te maken. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de receptuur van producten, maar ook door het voedselkeuzelogo Nutri-Score op ieder huismerkproduct te plaatsen, zodat klanten een goed geïnformeerde keuze kunnen maken.|

Een gezondere leefstijl is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de gehele ‘voedselomgeving’: van bedrijven tot scholen en familieleden, maar ook de consument zelf. En natuurlijk de overheid. Ook zij heeft een belangrijke rol in het promoten van een gezondere leefstijl. Het CBL roept de overheid op om het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken op álle producten en te stoppen met het heffen van belasting op producten uit de Schijf van Vijf. Ilse Roosenbrand, manager Gezondheid bij het CBL, legt uit waarom de supermarktbranche klaar is om samen te werken aan een gezonder Nederland:


CBL: politiek, het is tijd om nog beter samen te werken

Er gebeurt veel in Nederland en in de supermarkt- en foodservicebranche. Al deze veranderingen vragen om een gerichte, strategische en toekomstbestendige aanpak. Het CBL denkt en werkt graag structureel mee aan een voedselketen die werkt voor de consument. De overheid kan een gezonde leefstijl stimuleren door bijvoorbeeld de betere keuze fiscaal aantrekkelijker te maken en de vergunningverlening vlot te trekken om transities mogelijk te maken. Zo houden we een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en werken we samen aan een betere toekomst. Het CBL nodigt de politiek uit om hier verder over in gesprek te gaan.