Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is positief over de aandacht die het Europees Parlement besteedt aan voedselvertrouwen naar aanleiding van het rapport van Europarlementariër Esther de Lange. Voedselvertrouwen is binnen de supermarktbranche een belangrijk onderwerp. "Het is onze dure plicht ervoor te zorgen dat de klant weet wat hij koopt. Niet voor niets dat het CBL actief deelneemt in de nationale Taskforce Voedselvertrouwen waarin de gehele agro foodketen is vertegenwoordigd",  aldus Henrieke Crielaard, Manager Voeding en gezondheid van het CBL. 

Het CBL onderschrijft de conclusie van het rapport dat voedselfraude hard moet worden aangepakt. Voedselvertrouwen staat in Nederland al enige tijd hoog op de agenda, maar fraude met voedsel beperkt zich niet altijd tot nationale grenzen. Daarom is het CBL is blij dat dit belangrijke onderwerp op initiatief van de lijsttrekker van een grote partij in Brussel op de kaart is gezet.  

Met de extra module productintegriteit kan de supermarktbranche de herkomst en ‘echtheid’ van producten beter borgen. Deze wordt ontwikkeld door de Global Food Safety Initiative (GFSI) en kan toegevoegd worden aan bestaande voedselveiligheidsystemen. 

Het CBL neemt deel in de Taskforce Voedselvertrouwen. Een belangrijk aspect van deze taskforce is dat de gehele keten erin vertegenwoordigd is. Alleen als alle schakels in de keten voedselvertrouwen even belangrijk vinden, kan fraude met voedsel teruggedrongen worden. 

Daarnaast blijft het voor het CBL van groot belang dat er voldoende handhaving is door een onafhankelijk instituut om kwaadwillende bedrijven eruit te pakken en te bestraffen. De toegezegde  versterking van de NVWA zal hier zeker een bijdrage aan kunnen leveren.