De decembermaand is traditioneel een maand met grote bezoekersaantallen voor supermarkten en foodservicegroothandels. In dit bijzondere jaar staan zij voor een grotere uitdaging dan normaal. Daarom doet het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) de dringende oproep aan overheid en gemeenten om in december zoveel mogelijk winkeluren beschikbaar te stellen, de opening van supermarkten op zondag overal toe te staan en de venstertijden voor laden en lossen te verruimen.

Op deze manier kunnen grote klantenstromen zo goed mogelijk verwerkt worden. Vooral in de decembermaand hebben supermarkten dringend behoefte om klanten zoveel mogelijk te spreiden over de uren van de dag en de week.

Verruiming venstertijden en tijdelijke opening op zondag

Het CBL doet de dringende oproep om de gehele maand december de opening van supermarkten op zondag toe te staan conform de openingstijden die tijdens weekdagen gelden. Ook worden alle gemeenten verzocht de venstertijden voor laden en lossen van supermarkten te verruimen. Het is nodig dat supermarkten ook ’s nachts bevoorraad kunnen worden. Hierdoor kan de logistiek en operationele planning maximaal flexibel zijn in deze periode. Aan het kabinet vraagt het CBL om de beperkingen van verplichte winkeluren voor ouderen en kwetsbaren en het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken na 20.00 uur de dagen voor Kerst op te schorten. Supermarkten verzekeren dat de zorg voor ouderen en kwetsbaren hierbij niet uit het oog verloren raakt.

Winkel verantwoord

Voor klanten blijft de oproep gelden: kom alleen, houd afstand en doe je boodschappen efficiënt met een lijstje. Denk nu ook vast na over het kerstdiner: langer houdbare producten kunnen bijvoorbeeld al eerder ingekocht worden. Samen kunnen wij er een verantwoorde feestmaand van maken.