Recente Kameruitspraken over de Ministeriële Regeling Eenmalige kunststofproducten (SUP) zorgen voor veel onduidelijkheid bij o.a. supermarkten. Daarom heeft het CBL, samen met FNLI, Afvalfonds Verpakkingen en NRK Verpakkingen, staatssecretaris Vivianne Heijnen in een gezamenlijke brief verzocht zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

De eenmalige kunststofproducten waar het om gaat, zijn kunststof drinkbekers en portie vormvaste voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik voor consumptie ter plaatse en bij meenemen, afhalen of bezorgen.

Diverse moties ingediend
De afgelopen periode zijn er een aantal moties ingediend. Zo verzoekt de motie-Dijk (SP) de regering de verplichting tot beprijzing af te schaffen en verzoekt de motie-Haverkort (VVD) (278) om papieren bekers en bakjes met maximaal vijf procent kunststof coating van de Ministeriële Regeling uit te zonderen mits conform de eisen in de MR worden gerecycled en om niet te handhaven tot de Ministeriële Regeling is aangepast. Tot slot verzoekt de motie-Haverkort (VVD) (279) de regering om de definitie van hoogwaardige recycling te verbreden naar de definitie van het Europees Parlement.

1 januari 2024 nadert: duidelijkheid noodzakelijk
Supermarkten, producenten van zowel verpakkingen als levensmiddelen en exploitanten werken er hard aan om aan de wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Dit vraagt onder meer om een forse investering om binnen de beperkte transitieperiode de gestelde deadline te halen. De deadline voor het verbod op de verpakkingen bij consumptie ter plaatse gaat op 1 januari 2024 in. Daarom is het van groot belang dat zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de consequenties van de verschillende Kameruitspraken.

Het CBL houdt de reactie van staatssecretaris Heijnen op de gezamenlijke brandbrief nauwlettend in de gaten.