Het CBL is blij met het besluit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 officieel in te voeren als voedselkeuzelogo voor de Nederlandse markt. Het ministerie is na zorgvuldig afwegen tot dit besluit gekomen. In het Nationale Preventieakkoord uit 2018 is afgesproken om in Nederland een voedselkeuzelogo in te voeren. Het CBL ziet Nutri-Score als goed hulpmiddel om consumenten te helpen een bewuste en gezondere keuze te kunnen maken bij het doen van de dagelijkse boodschappen.

In gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben wij aangegeven dat supermarkten tijd nodig hebben om de verpakkingen van huismerken te voorzien van het Nutri-Score logo. Onze inschatting is dat dit medio 2024 voor de meeste producten het geval zal zijn.

De komende periode zal het CBL in gesprek blijven met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een soepele en snelle invoering van Nutri-Score op de schappen van de supermarkt. Van belang is dat alle consumenten in Nederland goed geïnformeerd worden over Nutri-Score en hoe zij dit voedselkeuzenlogo kunnen gebruiken tijdens het doen van de boodschappen in de winkel en online. Supermarkten willen de communicatie vanuit de overheid maximaal ondersteunen op de winkelvloer, in de webshop en in de consumentenbladen van de formules