Den Haag – 25 juli 2018. LTO Nederland, NFO (fruittelers), GroentenFruit Huis en de koepel van supermarkten CBL zijn tegen een generiek beregeningsverbod, omdat zij de aanvoer en kwaliteit van groenten en fruit willen borgen. De consument moet kunnen rekenen op verse groente en fruit. Voor LTO Nederland, NFO, GroentenFruit Huis en CBL is duidelijk dat beregenen mogelijk moet blijven.
Als de droogte aanhoudt en het water om gewassen te kunnen beregenen minder lijkt te worden, moeten de verantwoordelijke overheden keuzes maken. De 21 waterschappen kunnen elk voor hun werkgebied een beregeningsverbod afkondigen voor alle gewassen en bepaalde uren van de dag. Dat zou in de ogen van LTO, NFO, GroentenFruit Huis en CBL geen goede keuze zijn. Dan dreigen met name de groente –en fruitteelt en de aanplant van gewassen voor de winter in gevaar te komen. “Gewassen lijden op het land en fruit heeft last van zonnebrand en dan moet je kunnen beregenen”, zegt LTO bestuurder Trienke Elshof. “Boeren en tuinders snakken naar water. Als in de groenteteelt gewassen als prei, sla, peen en de jonge aanplant voor de bewaargroentes niet beregend kunnen worden water, zou niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid en beschikbaarheid zwaar kunnen tegenvallen. We kunnen niet zonder water is de simpele conclusie. Een algeheel beregeningsverbod zou een ramp zijn voor boeren en tuinders, en ook voor consumenten.”
Sectoren
NFO-voorzitter Gerard van de den Anker: “Ook in de fruitsector wordt de situatie door de aanhoudende droogte nijpend. Tot de vroege start van de appel- en perenoogst over ongeveer 4 weken hebben we voor de uitgroei van de vruchten dagelijks water nodig. Zonder water kunnen we de door de consument gevraagde maat niet leveren. Ook pruimen, bramen, bessen en frambozen hebben dagelijks water nodig.”
Gert Mulder, algemeen directeur GroentenFruit Huis: “Algemene maatregelen houden onvoldoende rekening met de verschillen in economische impact en winkelbevoorrading. Veel tuinbouwgewassen worden op meerdere momenten geoogst en verwerkt om in te kunnen spelen op de vraag van de markt om zo voedselverspilling te voorkomen.”
Directeur Marc Jansen van CBL: “Wat wij zien is dat de consumptie van groente en fruit aantrekt. En dat is goed, omdat het gezond is en lekker, en vooral in de zomerperiode is het verfrissend. Consumenten eten dan graag salades. De supermarkten moeten weken vooruitkijken. Wat telers nu aanplanten ligt over 4 – 10 weken in het schap of wordt verwerkt om te kunnen bewaren.”
Gewassen
Om een voorbeeld te geven. Spinazie wordt na 20 tot 30 dagen op het land geoogst en heeft om de dag water nodig. IJsbergsla die nu nog een dag of dertig geplant wordt, staat vervolgens 40-60 dagen op het land, maar moet iedere dag beregend worden. Zo niet, dan is de sla al snel verloren. “Planten die te weinig of geen water krijgen, zijn ook vatbaarder voor ziektes en insecten. Dat heeft direct gevolg voor de kwaliteit van de groentes”, zegt Elshof. “Water is voor de groente- en fruitteelt onmisbaar."
Niet alleen de groente -en fruitteelt hebben water nodig, ook voor de teelt van het uitgangsmateriaal (pootgoed, plantmateriaal, zaad) voor volgend groeiseizoen is water nodig. Voor koeien kan momenteel geen gras ingekuild worden. Melkveehouders hebben voor deze zomer nog wel voldoende voer voor de koeien, maar zijn bezorgd of er volgend voorjaar ook genoeg is. “Een beregeningsverbod heeft dus niet alleen consequenties voor dit seizoen, maar ook voor volgende jaren kan het gevolgen hebben. Een algeheel beregeningsverbod is niet verstandig. Moeten we dus niet willen”, besluit Elshof.