De Tweede Kamerverkiezingen hebben nogal een beweging in Den Haag in gang gezet. Een ‘nieuwe generatie’ politici neemt binnenkort hun intrek in Den Haag. Het CBL helpt hen graag op weg om de supermarkt- en foodservicebranche snel te leren kennen. Dat doen wij met behulp van een aantal video’s met korte boodschap. De onderwerpen waar de branche mee te maken heeft, raken namelijk direct aan de maatschappelijke vraagstukken in ons land. Dit keer staat het onderwerp ‘Duurzaamheid’ centraal.

Van de consument tot de overheid: iedereen houdt zich op een bepaalde manier met duurzaamheid bezig. Dat is goed, want we bevinden ons in een tijd van noodzakelijke overgangen. Denk maar aan de landbouwtransitie, de energietransitie en de eiwittransitie.


Een ambitieuze branche

De supermarkt- en foodservicebranche werkt hard mee aan de ontwikkelingen. Er gebeurt al veel en we zijn ambitieus. Zo liggen er veel producten in de schappen met een duurzaamheidskeurmerk, is er veel aandacht voor het leefbaar loon in versketens, zijn supermarkten de grootste verkopers van biologisch en is het grootste deel van de verpakkingen in de supermarkt goed recyclebaar. En dat is slechts een greep uit wat we allemaal doen.

Overheid: zorg voor dezelfde afspraken in heel Europa
Nog verder verbeteren op het gebied van duurzaamheid is voor de branche ook de komende jaren de inzet. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we alle strategische ketenpartners voor nodig. Zo ook de overheid: denk bijvoorbeeld aan het vergroten van de netcapaciteit zodat er meer elektrisch gereden kan worden. Maar ook het verstrekken van de juiste vergunningen, zodat boeren hun stallen kunnen ombouwen.

De noodzakelijke afspraken gaan verder dan ons eigen land. Zo roept het CBL de overheid om op zich in te zetten voor het maken van duurzaamheidsafspraken die in heel Europa gelden. Alleen dan kunnen we afspraken maken die écht effectief zijn, ook op de lange termijn.

Meer informatie over de duurzaamheidsambities van de supermarkten en foodservicebedrijven? Neem dan een kijkje op de website van het CBL of neem contact met ons op.