Morgenmiddag spreekt het CBL in de Tweede Kamer bij de hoorzitting over de Kunststofketen en Zwerfafval. De Nederlandse supermarkten, buurtsupers, speciaalzaken en groothandels vinden dat de hoeveelheid zwerfafval in Nederland moet worden  gereduceerd en zetten zich hier al jarenlang actief voor in. Het CBL betreurt het dat in de aanloop naar deze hoorzitting de discussie over zwerfafval enkel nog lijkt te gaan over de uitbreiding van statiegeld naar kleine PET-flessen en blikjes. Het CBL pleit juist voor een brede aanpak om zwerfafval tegen te gaan.

Wij zijn ervan overtuigd dat er verder reikende oplossingen zijn om het zwerfafval terug te dringen. Elk jaar zamelen supermarkten 600 miljoen grote PET-flessen en 100 miljoen bierkratten met statiegeld in. Het CBL is niet tegen statiegeld maar gelooft in effectievere en efficiëntere manieren om zwerfafval tegen te gaan, omdat statiegeld slechts een fractie van het totale zwerfafval probleem oplost.

Kijkend naar het totale zwerfafval in Nederland bestaat slechts 3% uit kleine flesjes. Met de blikjes erbij wordt dit 9%. De discussie over statiegeld gaat dus voorbij aan 91% van het probleem. In de parken, op straat, langs de snelweg, etc. ligt nog veel meer afval, want helaas wordt veel afval op straat gegooid in plaats van in de prullenbak. Wij willen een brede aanpak om al het zwerfafval tegen te gaan en de Nederlandse economie zo circulair mogelijk te maken. De supermarkten zien statiegeld als een te beperkt middel om het probleem zwerfafval effectief aan te pakken.

Om te zorgen dat mensen geen kauwgom en peuken meer op straat gooien en snoeppapiertjes achterlaten is bewustwording bij de Nederlandse bevolking nodig door middel van voorlichting, er moeten meer openbare afvalbakken komen en een strengere handhaving. Allemaal aspecten die bijdragen aan het reduceren van al het zwerfafval in Nederland. Een brede en efficiënte aanpak is noodzakelijk om zwerfafval tegen te gaan.