Het Voedingscentrum en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) lanceren de online trainingsmodule ‘Meer dan lekker in de super’. Met het volgen van deze module kunnen supermarktmedewerkers kennis opdoen zodat zij klanten beter kunnen informeren en adviseren over duurzaamheid en gezondheid.

Steeds meer klanten willen gezond leven. Ook kiezen klanten steeds vaker voor een duurzamer product. Hierdoor is het aanbod van deze producten sterk uitgebreid. Juist die uitgebreide keuze zorgt er voor dat klanten te rade gaan bij de winkelmedewerkers. Om antwoord te hebben op deze vraag bieden CBL en Voedingscentrum de training aan op www.supermarkt.nl Ter promotie van de module bij supermarktmedewerkers verspreidt het CBL posters voor in de supermarktkantines.

De training bestaat uit vier thema’s: Gezonde samenstelling, Gezonde producten, Gezond gewicht en Duurzaamheid. De thema’s zijn los van elkaar te doorlopen; ieder thema wordt afgesloten met een examen. Medewerkers die een voldoende behalen voor het examen, krijgen een vinkje op het CBL-certificaat ‘Meer dan lekker in de super’. Het behaalde certificaat wordt toegevoegd aan het opleidingenpaspoort van de medewerker. Hierin staat een overzicht van alle beschikbare online-trainingen en men kan zien welke al zijn behaald en welke nog niet

Gezonde samenstelling
Het thema ‘Gezonde samenstelling’ gaat over de ingrediënten die bepalen of een product gezond of minder gezond is. De belangrijkste zijn vet, zout en vezels. Hoe weet je wat er allemaal in een product zit en hoe moet je een etiket lezen?

Gezonde producten
In de supermarkt staan duizenden producten op het schap. Welke producten passen goed in een gezonde leefstijl en welke producten kun je maar beter met mate eten? In het thema ‘Gezonde producten’ wordt ingezoomd op de gezondere producten: groente, fruit en vis. Hoe moet je bepaalde groenten klaarmaken of bewaren? Wanneer is een vis vers of fruit rijp? Ook de gezondheidslogo’s die steeds vaker op producten staan, komen aan de orde.

Gezond gewicht
Een gezond gewicht is voor iedere consument belangrijk. Een gezond gewicht bereik je door afwisselend en gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar op welke manier kun je klanten hierbij helpen? Het thema ‘Gezond gewicht’ geeft inzicht hoe door de gezondere keuzes goed in het zicht te zetten en goed advies te geven de klant op weg geholpen kan worden naar een gezond gewicht.

Duurzaamheid
In de media wordt veel gesproken over dierenwelzijn, milieu en voedselverspilling. In het thema duurzaamheid komen deze onderwerpen uitgebreid aan de orde. Consumenten vinden het belangrijk dat het vlees dat zij eten afkomstig is van een dier dat goed behandeld is. Maar wat bedoelen we eigenlijk met dierenwelzijn of diervriendelijkheid? En wat betekenen al die keurmerken op producten die over dierenwelzijn of milieu gaan? Bij duurzaamheid hoort ook het verminderen van voedselverspilling.