Het CBL ontving vanmorgen, samen met de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen in een vestiging van Jumbo Supermarkten en Kruidvat in Den Haag. Tijdens dit werkbezoek is de verharding van de samenleving en besproken, wat dagelijks voelbaar is op de winkelvloer.

Het CBL heeft onder meer het gezamenlijke position paper van CBL, RND en INRetail over agressie en geweld onder de aandacht gebracht.

Naast een rondleiding door beide winkels zijn er goede gesprekken gevoerd over zaken waar winkelmedewerkers dagelijks tegenaan lopen. De winkelvloer is namelijk de plaats waar maatschappelijke trends samenkomen: in positieve zin, maar de verharding van de samenleving is daar helaas geen uitzondering op. Overlast, agressie en geweld op de winkelvloer nemen toe. Daarom is er actie nodig.


Supermarkten werken er dagelijks hard aan om zowel medewerker als klant een zo prettig en veilig mogelijke winkelervaring te bieden. Daar komt preventie en training van medewerkers aan te pas, maar ook zichtbare en onzichtbare maatregelen in de winkels. En samenwerking met overheden.

Samenwerking met overheid noodzakelijk
Zowel op nationaal als lokaal overheidsniveau werken we samen met de overheid. Maar door de sterke toename in overlast, agressie en geweld raken winkeliers de grenzen van wat zij kunnen doen bij opsporing en handhaving. Zo zou de aangifte versimpeld moeten worden en is er voor de zwaardere misdrijven lik-op-stukbeleid nodig.

Daarom is het noodzakelijk dat winkeliers, overheid en positie zo snel mogelijk in gesprek gaan over de handhaving bij overlast, agressie en geweld in de detailhandel. Het CBL werkt hier graag aan mee.