Algemeen
Alliantie voedselonderwijs vraagt om structureel voedselonderwijs voor ieder kind
Op maandag 5 september 2016 start de campagne ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’. Deze campagne is een gezamenlijke actie van de Youth Food Movement en de Alliantie Voedselonderwijs. De campagne heeft als doel om structureel voedselonderwijs voor ieder kind op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De campagne roept daarom op tot het ondertekenen van de petitie voor voedselonderwijs en beoogt het ophalen van meer dan 40.000 handtekeningen voor 16 oktober 2016, Wereldvoedseldag.
Waarom is structureel voedselonderwijs noodzakelijk?
Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot.
Prof. dr. ir. Jaap Seidell hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Wie wil werken aan een gezonde toekomst, begint bij de kinderen. Want gezonde kinderen hebben minder kans om ziek te worden, verzuimen minder op school en hebben betere schoolprestaties. Door ieder kind op school structureel te leren over een gezonde en duurzame voeding, krijgt ieder kind de kennis die het verdient. Jong geleerd is oud gedaan”.
Er bestaan in Nederland diverse goede programma’s rondom voedselonderwijs. Waar wij ons zorgen over maken is het ontbreken van een structurele inbedding op basisscholen. Want ieder kind heeft recht op de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn om te kunnen kiezen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. Structureel voedselonderwijs ondersteunt de initiatieven die er zijn, de kinderen, de ouders en de gezonde schoolomgeving. Belangrijk is dat deze structurele inbedding in overleg met het onderwijs en de leerkrachten plaatsvindt.
Teken de petitie
De Alliantie voedselonderwijs roept iedereen, ouders, grootouders, burgemeesters, leerkrachten, werknemers, op de petitie te tekenen en te verspreiden. Bekijk ook onze campagnefilm. Met 40.000 handtekeningen kan structureel voedselonderwijs als burgerinitiatief op de maatschappelijke en politieke agenda gezet worden.
Wie zijn wij?
De initiatiefnemers van deze campagne zijn Jaap Seidell // hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind // kok, de Youth Food Movement (YFM) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
De Alliantie Voedselonderwijs is een samenwerkingsverband van leden en ondersteuners die de noodzaak voor structureel voedselonderwijs voor ieder kind onderschrijven en zich hier actief voor inzetten. De samenstelling van de Alliantie vindt u hier.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) behartigt de belangen van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland. De levensmiddelenhandel draagt voor ruim 10% bij aan het Bruto Nationaal Product. De branche biedt werkgelegenheid aan ruim 300.000 mensen en is daarmee één van de grootste werkgevers van Nederland. Dagelijks doen vier miljoen consumenten hun boodschappen in supermarkten die het CBL vertegenwoordigt.