Demissionair minister-president Rutte heeft bekendgemaakt dat er aanvullende coronamaatregelen komen. Eén daarvan is een avondklok, wat betekent dat niemand van 21.00 tot 04.30 uur zonder goede reden op straat mag zijn.  De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering. Aanstaande zaterdagavond gaat de maatregel in.

Voor supermarkten betekent dit dat veel winkels eerder moeten sluiten, uiterlijk om 20.45 uur. Supermarkten zijn blij dat de logistieke operatie (distributiecentra, transport, vulploegen in de winkels) volledig door kan draaien, dat medewerkers na sluitings- of werktijd nog naar huis kunnen en dat de online bezorging van boodschappen op volle kracht door kan blijven gaan.

CBL blij met uitzondering voor werkende mensen
De overheid heeft aangekondigd dat er een generieke uitzondering komt voor mensen die vanwege werk toch op straat moeten zijn. Het CBL is hier blij mee. De betreffende medewerker zal naar alle waarschijnlijkheid twee formulieren op zak moeten hebben: (1) een persoonlijk document dat door elke burger zelf gedownload en ondertekend moet worden met de verklaring waarom hij op straat is en (2) een werkgeversverklaring.

De supermarkten en foodservicebedrijven die bij het CBL zijn aangesloten, volgen de besluitvorming van de overheid. Duidelijk is dat deze maatregel het aantal beschikbare uren om boodschappen te doen verder inperkt. Wij ondersteunen daarom met klem de oproep van minister-president Rutte om gespreid boodschappen te doen over de dag, bijvoorbeeld ook eens in de ochtend. Het is belangrijk dat iedereen veilig en sociaal boodschappen kan blijven doen: geef elkaar de ruimte. Laten we hier samen voor zorgen.

Bekijk voor meer informatie over de avondklok ook op de website van de Rijksoverheid.