Vrachtwagens mogen tijdelijk dag en nacht nieuwe voorraden leveren bij supermarkten. Normaal gesproken mag dit in een groot deel van de gemeenten alleen tijdens de zogenaamde venstertijden, bijvoorbeeld van 7.00 uur tot 11.00 uur. Gemeenten schorten de venstertijden tijdelijk op, zodat supermarkten meer mogelijkheden hebben om hun schappen goed gevuld te houden. Dat is nodig, omdat mensen meer boodschappen doen dan anders, onder andere doordat restaurants en cafés gesloten zijn.

De verruiming van de venstertijden is een tijdelijke maatregel. De maatregel draagt eraan bij dat iedereen gewoon boodschappen kan doen. Supermarkten doen nogmaals een beroep op alle consumenten om zelf ook een steentje bij te dragen door normale hoeveelheden te kopen. Er is voldoende, dus houd rekening met elkaar en gun anderen ook hun normale boodschappen. De supermarkten hebben voldoende voorraad in de distributiecentra en doen er alles aan om die in de winkels te krijgen; thuis extra voorraden aanleggen is dus niet nodig.

Omwonenden van supermarkten ondervinden mogelijk enige hinder als er vaker vrachtwagens in de straat komen. Supermarkten bieden op voorhand hun excuses aan voor eventuele overlast en vragen om begrip in deze bijzondere crisissituatie.

Rij- en rusttijden chauffeurs
Naast de verruiming van de venstertijden zijn ook de rij- en rusttijden voor chauffeurs tijdelijk aangepast. Chauffeurs mogen nu 11 in plaats van 9 uur per dag rijden. Ook dat geeft meer ruimte om de winkels vol te krijgen en te houden.

Over rij- en rusttijden: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/nieuws/2020/03/19/van-nieuwenhuizen-versoepelt-tijdelijk-regels-voor-rij–en-rusttijden-voor-bevoorrading-supermarkten-en-apotheken

Over venstertijden: https://vng.nl/nieuws/vng-ondersteunt-oproep-kabinet-verruiming-voedselvoorziening