Volgende week wordt in de Tweede Kamer gesproken over de zogeheten ‘Verzamelwet VWS’. Onderdeel van het wetsvoorstel is de mogelijkheden om digitale middelen in te zetten bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Het CBL, de branchevereniging van supermarkten en foodservicebedrijven, ziet dat er veel zorgen zijn over dit specifieke aspect van het wetsvoorstel. Het CBL benadrukt dat er voor supermarkten niets verandert: de mogelijkheden om zelfzorggeneesmiddelen te verkopen, blijven gelijk.

In berichtgeving wordt de suggestie gewekt dat supermarkten en tankstations ‘ineens’ zware pijnstillers mogen verkopen. Op dit moment kunnen supermarkten al AV en UAD zelfzorggeneesmiddelen verkopen. Wanneer een supermarkt de keuze maakt om UAD-zelfzorggeneesmiddelen te verkopen – bijvoorbeeld omdat er in de wijk of dorp geen drogist aanwezig is – moeten zij een drogist in dienst hebben die verantwoordelijk is voor en toezicht houdt op de verkoop van UAD-geneesmiddelen (artikel 62, lid 2, sub a.). Deze wettelijke eis blijft gewoon bestaan.

Wat verandert er wel?
De enige modernisering is dat drogisten en assistent-drogisten die voorlichting mogen geven niet persé alle uren fysiek aanwezig hoeven te zijn, maar ook via digitale middelen kunnen worden geraadpleegd. Dit kan bijvoorbeeld door bij het schap met de zelfzorggeneesmiddelen een tablet of telefoon te plaatsen waarmee een (assistent-)drogist oproepbaar is.

Deze manier van werken heeft voordelen voor de consument. Het is namelijk laagdrempeliger, want er is geen noodzaak om iemand aan te spreken. Het is ook anoniemer, iets wat consumenten op prijs stellen bij problemen waar mensen zich soms voor schamen. Tijdens een eerdere pilot met de inzet van een tablet was dan ook duidelijk zichtbaar dat de consument de mogelijkheid van een tablet op prijs stelt en hier meer gebruik van maakt.

CBL: verantwoorde verkoop heel belangrijk
Het CBL vindt het heel belangrijk om op een verantwoorde manier zelfzorggeneesmiddelen te verkopen. Momenteel hanteren wij hiervoor de CBL richtlijnen verantwoorde verkoop zelfzorggeneesmiddelen. Deze richtlijnen zullen uiteraard aangepast worden als de nieuwe wet van kracht wordt.