Week 41 staat al sinds jaar en dag in het teken van de Week van de Veiligheid. Zo ook dit jaar, met de focus op het thema ‘Agressie en geweld’. Een wezenlijk thema voor supermarkten die hier helaas regelmatig mee te maken hebben. Ontwikkelingen in de branche zorgen continu voor nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld op het zelfscanplein. Daarom heeft het CBL dit jaar de e-learning ‘Oog voor veiligheid in de super’ uitgebreid met de module ‘Veiligheid op het zelfscanplein’.

Tijdens de Week van de Veiligheid wordt er extra aandacht besteed aan veiligheid in en rondom de winkel. Alle supermarkten controleren bijvoorbeeld de technische veiligheidsmaatregelen, zoals verlichting binnen en buiten, detectiepoortjes, sloten, et cetera. De belangrijkste checks zijn echter op de veiligheidsprotocollen en -afspraken en de naleving daarvan door alle medewerkers.

Veiligheid op het zelfscanplein
Veilig werken en winkelen staat dus voorop in de supermarkt, zowel voor medewerkers als voor klanten. Daarom besteedt de branche veel aandacht aan het zo goed mogelijk voorbereiden van medewerkers op dreigende situaties op de winkelvloer. Want agressief gedrag komt vaak onverwacht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met plotselinge agressie of intimidatie omdat je geen alcohol of tabak aan een klant kunt verkopen? En wat als je te maken krijgt met een overval? De e-learning ‘Oog voor veiligheid in de super’ besteedt aandacht aan al deze onderwerpen.

De vandaag gelanceerde module ‘Veiligheid op het zelfscanplein’ focust specifiek op situaties die zich kunnen voordoen op het zelfscanplan. Want hoe moet je handelen als een klant agressief wordt omdat je een controle moet uitvoeren? De module geeft supermarktmedewerkers essentiële handvatten om met dit soort situaties om te gaan. Verder wordt er in de module ook extra aandacht besteedt aan de rol van de leidinggevende. De module is ontwikkeld als mobile first-applicatie, waardoor het gemakkelijk op een smartphone doorlopen kan worden.

Week van de Veiligheid
De centrale organisatie van de Week van de Veiligheid ligt in handen van het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Maar de activiteiten worden georganiseerd door gemeenten, brancheorganisaties, politie en regionale PVO’s. Meer informatie over de Week van de Veiligheid? Neem dan een kijkje op www.deweekvandeveiligheid.nl.