Voedselveiligheid is een onderwerp met zeer hoge prioriteit. Zo stelt Algemene levensmiddelenverordening (ALV) eisen aan alle schakels in de productieketen, van de boer tot aan de consument. De wet geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) en staat ook wel bekend als General Food Law. Daarnaast is er de Nederlandse Warenwet met diverse aanvullende Warenwetbesluiten. Producenten zijn er verantwoordelijk voor dat producten voldoen aan de wet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop.

Als een product niet aan de wet voldoet, mag het niet in de handel gebracht worden en moet de NVWA ingelicht worden.

Kwaliteitssystemen
Om als supermarkt of groothandel alles op orde te hebben op het gebied van voedselveiligheid, wordt van alle leveranciers geëist dat ze een certificaat hebben van een door de GFSI (Global Food Safety Initiative) erkend kwaliteitssysteem. GFSI stelt wereldwijde standaarden op voor voedselveiligheid waaraan kwaliteitssystemen moeten voldoen om erkend worden. De belangrijkste systemen die door de Nederlandse retail en foodservice worden aangehouden zijn IFS, FSSC22000 en BRC voor bewerkte producten en GlobalG.A.P., IKB Ei, IKB Kip en IKB Varken voor primaire producten.

In kwaliteitssysteem GlobalG.A.P. zijn Europese retail richtlijnen opgenomen voor agrarische producten. Binnen GlobalG.A.P. zijn bijvoorbeeld schema’s uitgewerkt waaraan kippenvlees, varkensvlees en eieren moeten voldoen. Het CBL neemt deel aan diverse overleggen in de keten waar continu wordt ingespeeld op ontwikkeling en verbetering van de kwaliteitssystemen die gelden voor de branche.

CBL Hygiënecode
De Europese Verordening Levensmiddelenhygiëne is een belangrijke verordening voor het veilig en hygiënisch uitvoeren van de handelingen in de supermarkt en foodservicebedrijven. Steeds vaker worden er ter plekke producten bereid of bewerkt of worden producten onverpakt verkocht. Hygiëne staat hierbij uiteraard voorop. Het CBL heeft met haar leden de Hygiënecode opgesteld, die is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Hygiënecode bestaat uit maatregelen om veilig en hygiënisch te werken in de fooddetailhandel en groothandels. Met het toepassen van de maatregelen voldoet de verkooporganisatie aan de wetgeving, worden risico’s beheerst op het gebied van voedselveiligheid en worden levensmiddelen op de juiste manier bewerkt en verkocht.

Hygiënecode bestellen:

  • De CBL-Hygiënecode kost €95 excl. BTW en is te bestellen via e-mail. Let op: zonder vermelding van uw NAW-gegevens kunnen wij uw verzoek niet in behandeling nemen.
  • Vragen over de Hygiënecode? Neem dan contact op met het CBL via info@cbl.nl.