Op maandag 8 september opent koningin Máxima de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Voor supermarkten is dit hét moment om samen met consumenten en ketenpartners extra aandacht te vragen voor het tegengaan van voedselverspilling.

Uit de laatste cijfers blijkt dat de verspilling in supermarkten stabiel blijft op 0,92% van het inkoopvolume. Daarmee blijft de branche al jaren onder de grens van 1%. Het laat zien dat supermarkten grote stappen hebben gezet. Tegelijkertijd betekent het dat het verder tegengaan van verspilling om steeds complexere innovaties vraagt.

Terugdringen verspilling
Tijdens de Verspillingsvrije Week laten supermarkten zien welke initiatieven er zijn om verspilling terug te dringen, zowel in de winkel als thuis bij de consument. Dat gaat van heldere THT/TGT-iconen in de schappen tot het stimuleren van restverwerking en innovatieve systemen voor voorraadbeheer.

Verdere innovatie nodig
Supermarkten lopen internationaal voorop in het beperken van voedselverspilling. Maar om verdere stappen te zetten, zijn innovatie en samenwerking in de hele keten nodig. De Verspillingsvrije Week helpt om het gesprek hierover met consumenten en andere partijen te versterken.

De Verspillingsvrije Week vindt plaats van 8 t/m 14 september en wordt geopend door Koningin Máxima. Het initiatief is onderdeel van de landelijke beweging Samen Tegen Voedselverspilling, waarbij supermarkten actief zijn aangesloten.