2015 belooft een zonnig jaar te worden voor de Nederlandse supermarktbranche. In de eerste vijf maanden steeg de supermarktomzet met 2,3%. Dit maakt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vandaag bekend tijdens de jaarlijkse CBL-haringparty. De omzet in 2014 bedroeg 34,3 miljard euro. Dat betekent een stijging van 0,3%.

CBL-voorzitter Bert Roetert: “Ik heb altijd vertrouwen in food service bedrijven en supermarkten gehad sinds het intreden van de economische crisis. Terecht! De omzetten stegen jaarlijks of bleven op zijn minst stabiel. Ik ben er trots op dat onze branche is blijven investeren en ontwikkelen, zowel qua bedrijfsvoering als assortiment. De levensmiddelenbranche is in al zijn uitingen het schoolvoorbeeld van een sterke branche. Koersvast, en flexibel als het moet, met de consument als vertrekpunt.”

Gemiddeld doet de consument 2,7 keer per week boodschappen. Hij bezoekt gemiddeld 2,9 verschillende formules per maand. 67% vindt boodschappen doen leuk. De consument waardeert het grote assortiment, de keuzevrijheid en het aanbod van voordelige producten. 76% van de boodschappers is positief tot zeer positief over de supermarkt. Bovendien is hij een loyale klant: bij negatieve berichtgeving over zijn supermarkt, switcht slechts 13% van winkel. Men is minder loyaal aan producten: 36% switcht van product bij slechte berichtgeving. Als aandachtspunten voor de supermarkt noemt men het ondersteunen van lokale initiatieven, het aanbod van lokale/regionale producten en het verminderen van verpakkingsmaterialen. Dit blijkt uit onderzoek van EFMI Business School in opdracht van het CBL.

Hier vindt u een fact sheet met cijfers en tabellen.