Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met het rapport van de Europese Commissie na de Strategische Dialoog over de toekomst van de landbouw. Voor supermarkten en foodservicebedrijven is het cruciaal dat de toekomst van de agrifoodketen gebaseerd blijft op kernprincipes, zoals gezamenlijke verantwoordelijkheid, concurrentievermogen en maatwerk. Het CBL kijkt uit naar de concrete invulling van deze principes in het toekomstig Europees landbouwbeleid.
In de afgelopen maanden heeft de Europese Commissie, op initiatief van voorzitter Von der Leyen, een strategische dialoog gevoerd over de landbouw. Diverse stakeholders uit verschillende sectoren namen hier deel aan. EuroCommerce, de Europese koepelorganisatie voor retail, nam deel aan de gesprekken. Deze hebben inmiddels geresulteerd in een rapport met een concrete visie op de landbouwsector en aanbevelingen voor toekomstig beleid.
Strategische ketensamenwerking is en blijft het speerpunt
Het CBL erkent de strategische rol van de agrifoodketen en onderschrijft de kernprincipes uit het rapport. Van belang is dat alle betrokkenen – van overheden en maatschappelijke organisaties tot ketenpartijen en consumenten – moeten bijdragen aan een meer duurzame en toekomstbestendige voedselproductie. Het CBL onderschrijft dit en zet zich daarom in Nederland actief in voor duurzame, betrouwbare en toekomstbestendige ketensamenwerkingen. Deze ketensamenwerkingen zijn cruciaal. Volle schappen en elke dag voldoende goed voedsel beschikbaar hebben lijkt een vanzelfsprekendheid, maar dit valt of staat met goede, langjarige samenwerkingsverbanden tussen boeren, tuinders, verwerkers en afnemers. De consument is gebaat bij een sterke keten voor de dagelijkse boodschappen.
Het CBL treedt in Europa op als gesprekspartner om succesvolle voorbeelden van ketensamenwerking te delen met beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van het agrifood-bedrijfsleven. Het CBL blijft graag in dialoog met nationale en Europese partners om het belang van ketensamenwerking te onderstrepen.
Vrije handel, marktwerking en concurrentievermogen als basis
Het CBL is blij dat het rapport ook het belang van de Europese interne markt en het concurrentievermogen van ketenpartijen erkent. Voor Nederland, als toonaangevend agrifoodland, is het van essentieel belang dat principes van vrije handel, marktwerking en concurrentievermogen de basis blijven vormen voor een duurzame, toekomstbestendige agrifoodketen. De Europese interne markt heeft grote voordelen opgeleverd voor boeren, tuinders, voedselverwerkers, supermarkten, foodservicebedrijven en uiteindelijk de consument. Het CBL zal daarom blijven pleiten voor het belang van marktwerking en vrij verkeer van goederen en diensten in de verdere uitwerking van de Strategische Dialoog binnen het Europese landbouwbeleid voor de komende jaren.