Kiezen voor de gezonde optie moet vanzelfsprekend worden. Dat is de oproep van de supermarktbranche aan de Tweede Kamer in aanloop naar het commissiedebat Leefstijlpreventie op 24 april 2025. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) pleit namens de branche voor een gezamenlijke aanpak: duidelijke voedselkeuzelogo’s, versnelde productverbetering, heldere communicatie en gerichte fiscale prikkels. Alleen door deze maatregelen te combineren ontstaat een voedselomgeving waarin de gezonde keuze voor iedere consument herkenbaar, betaalbaar en toegankelijk is.

Gezonde voeding begint bij de supermarkt
Een gezonde levensstijl begint op het bord. Supermarkten vormen daarin een cruciale schakel. Dagelijks maken miljoenen Nederlanders hun keuzes uit duizenden producten, verspreid over ruim 6.000 winkels. Die centrale positie maakt supermarkten onmisbaar in het stimuleren van gezonder eetgedrag. De branche erkent die verantwoordelijkheid en handelt ernaar.

Actieve rol in het Nationaal Preventieakkoord
Supermarkten nemen al concrete stappen: ze stimuleren een plantaardiger eetpatroon, beperken kindermarketing op huismerken, zetten in op herkenbare voedselkeuzelogo’s zoals Nutri-Score en verbeteren producten stapsgewijs door zout, suiker en verzadigd vet te verlagen. De branche staat open voor meetbare doelstellingen rondom Schijf van Vijf-producten, in lijn met het Nationaal Preventieakkoord. Maar zolang de gezonde keuze maken voor veel mensen nog niet vanzelfsprekend is, is versnelling nodig.

Samen bouwen aan een gezonde voedselomgeving
Een gezonde voedselomgeving vereist samenwerking. Overheid, supermarkten, maatschappelijke organisaties en consumenten moeten hierin als gelijkwaardige partners optrekken. Ter voorbereiding op de nieuwe preventiestrategie van het kabinet doet het CBL een dringend appel op de Tweede Kamer:

  • Maak gezonde voeding betaalbaar: voer 0% btw in op Schijf van Vijf-producten en maak gezondere keuzes bereikbaar voor iedereen.
  • Maak heldere communicatie mogelijk: verruim de wettelijke ruimte om duidelijk te informeren over de gezondheidswaarde van producten, zoals via de Schijf van Vijf en Nutri-Score. Ondersteun dit met structurele campagnes.
  • Versnel productverbetering: stel samen met huismerken, A-merken en ketenpartners ambitieuze, maar haalbare doelen voor minder zout, suiker en verzadigd vet in producten.
  • Zorg voor betrouwbare monitoring: baseer beleid op betrouwbare data en onafhankelijke evaluatie.
  • Verbind gezondheid aan duurzaamheid: stimuleer de plantaardige transitie met gerichte maatregelen die duurzaamheid en gezondheid versterken.
  • Investeer in voedseleducatie: veranker structureel onderwijs over voeding en zet campagnes in om jongeren te leren wat gezond eten is en waarom dat telt.

Overhandiging petitie Nutri-Score
Om dit appel extra kracht bij te zetten boden de supermarkten samen met de A-merkfabrikanten afgelopen dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aan. Daarin vragen zij de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport om meer in te zetten op Nutri-Score: voedselkeuzelogo’s en transparantie zijn essentieel om de gezondere keuze zo herkenbaar mogelijk te maken. Nutri-Score kan worden versterkt door meer voorlichting aan consumenten, het delen van goede praktijkvoorbeelden en het in heel de Europese Unie te verplichten.

overhandiging petitie Nutri-Score aan Tweede Kamer

Overhandiging petitie Nutri-Score aan de Tweede Kamer.

Uiteindelijk maakt de consument zelf de keuze, maar de verantwoordelijkheid voor de voedselomgeving dragen we samen. Supermarkten nemen die verantwoordelijkheid en blijven zich inzetten om de gezondere keuze herkenbaar, betaalbaar en toegankelijk te maken. Daarbij zoeken we actief de samenwerking met overheden, maatschappelijke organisaties en ketenpartners. Samen leggen we de basis voor een gezonder Nederland.