Wetgeving
Zelfzorggeneesmiddelen

Supermarkten kunnen zonder tussenkomst van een drogist een groot aantal zelfzorggeneesmiddelen verkopen. Dit zijn de middelen met een zogenaamde AV-status (algemene verkoop). Deze middelen zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en zijn bij normaal gebruik veilig voor de consument. Vele supermarkten verkopen deze middelen. De verkoop vindt op een verantwoorde wijze plaats. Het CBL stelde hiervoor richtlijnen op.

Download hier de CBL richtlijnen voor verantwoorde verkoop van zelfzorgmiddelen.

Nog steeds staat brede verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen hoog op het wensenlijstje van consumenten. Bijvoorbeeld omdat de supermarkt vaak op tijden open is dat drogisten of apothekers gesloten zijn ('s avonds of op zondag). In kleine dorpen waar geen voorzieningen zijn, is vaak wel een supermarkt. Het is gemakkelijk voor consumenten wanneer zij daar zelfzorgmiddelen kunnen kopen.

De omzet van zelfzorgmiddelen, gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen in de supermarkten wordt jaarlijks groter. In 2014 bedroeg de omzet 74,6 miljoen euro. De supermarkt heeft hiermee een omzetaandeel van 11,11% in de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen.

Daarnaast zijn er een paar honderd supermarkten die UAD-zelfzorggeneesmiddelen (Uitsluitend Apotheek of Drogist) verkopen, waarvoor het verplicht is een gediplomeerd drogist in dienst te hebben. Verder moet er tijdens de openingsuren minimaal een (assistent) drogist aanwezig zijn om vragen van consumenten te kunnen beantwoorden. De opleiding tot (assistent) drogist is bij twee door de minister van VWS goedgekeurde exameninstituten (Drogisterijcollege en Pharmacon) te behalen.