Wetgeving
Openingstijden, koopzondag

De Winkeltijdenwet is een belangrijke wet voor supermarktondernemers. Van de consumenten die een supermarkt in de omgeving hebben die op zondag open is, doet 77% wel eens boodschappen op zondag. Waarvan 7% zelfs elke zondag (Bron: ConsumentenTrends 2014). Steeds meer supermarkten willen om die reden op zondag hun deuren openen. Het CBL is daarom blij met de nieuwe wet, waarin gemeenten zelf kunnen beslissen om zondagsopening toe te staan.

In 2014 nam de zondagomzet met 30% toe naar 1,2 miljard euro (Bron: GfK).

Download hier het onderzoek “Zondagopening van supermarkten. Toegang en waardering van Nederlandse boodschappers” van EFMI Business School.

De Winkeltijdenwet in het kort

De hoofdpunten uit de wet zijn als volgt:

•    Op maandag t/m zaterdag is openstelling toegestaan tussen 06.00 en 22.00 uur. Gemeenten mogen gedurende deze tijden geen beperkingen opleggen.
•    Gedurende de nachturen van 22.00 tot 06.00 uur is winkelopenstelling niet toegestaan. Gemeenten kunnen echter vrijstellingen en ontheffingen verlenen.
•    Op 24 december, Goede vrijdag en 4 mei dienen de winkels om 19.00 uur te sluiten.
•    Op zon- en feestdagen is winkelopenstelling niet toegestaan. Tot feestdagen worden gerekend: nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag. Koningsdag en 5 mei zijn geen feestdagen in de zin van de Winkeltijdenwet.
•    Voor zon- en feestdagen kan de gemeente vrijstelling van verplichte sluiting verlenen.