Medewerkers en veiligheid
Week van de Veiligheid

In de supermarktbranche wordt jaarlijks voor € 100 miljoen geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen. Daarnaast zijn diverse veiligheidsprotocollen opgesteld die medewerkers moeten naleven om de criminaliteit tegen te gaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het openen en sluiten van de winkel, voorkomen en omgaan met winkeldiefstal en achterdeurprocedures. Alle technische en organisatorische maatregelen staan beschreven in het CBL Veiligheidsplan.

Alle nieuwe winkelmedewerkers in de supermarkt krijgen bij in dienst treden een passende veiligheidsinstructie. De praktijk wijst uit dat een eenmalige instructie niet genoeg is. Daarom staat in week 41 jaarlijks het onderwerp veiligheid nogmaals centraal bij alle medewerkers in de supermarkt.

De Week van de Veiligheid vindt in 2017 plaats van 7 t/m 13 oktober (altijd in week 41). In deze week stellen supermarkten massaal het thema veiligheid centraal in de winkels. Met de medewerkers werden de veiligheidsafspraken doorgenomen zodat iedereen zich bewust is van de afspraken die voor hem of haar gelden om zo samen te werken aan een veilige supermarkt om in te werken en te winkelen.

Het CBL organiseerde in 2009 voor het eerst de Week van de Veiligheid. Sindsdien hebben andere branches en sectoren dit succes onderkent en is de week een nationale themaweek geworden.