Duurzaamheid
Internationaal (IMVO)

De internationale activiteiten van supermarkten richten zich vooral op de gebieden waar de meeste risico’s zitten als het gaat om kinderarbeid, slavernij, slechte arbeidsomstandigheden, beperkte toegang tot medische zorg, water etc.

BSCI of gelijkwaardig
Alle supermarkten stellen BSCI of gelijkwaardig als standaard voor producten uit BSCI aangewezen risicogebieden (vooral Afrika, Zuid-Amerika, India). BSCI is een standaard die gericht is op verbetering van arbeidsomstandigheden. Om dit te bereiken moeten de leden van BSCI en hun leveranciers een verbeterplan opstellen om aan de International Labor Organisation (ILO) normen te gaan voldoen. BSCI hanteert een auditsysteem om arbeidsomstandigheden bij leveranciers te controleren en steeds verder te verbeteren. Inmiddels zijn meer dan 1.400 bedrijven uit zo’n 20 landen bij het initiatief aangesloten. Onderdeel van het auditsysteem van BSCI is een gedragscode. Hierin is onder andere opgenomen: minimum lonen, de vrijheid van organisatie en collectief onderhandelen, de compensatie voor overwerk, ethisch handelen, veiligheidseisen op de werkplek en het verbod op kinderarbeid, discriminatie en gedwongen arbeid.

De gedragscode is voor de meeste supermarkten ook opgenomen in de leveranciersvoorwaarden/maakt onderdeel uit van hun eigen gedragscode.

Keurmerken
Supermarkten werken aan het vergroten van het aanbod van producten met keurmerken die gericht zijn op verbetering van arbeidsomstandigheden. Denk hier bij aan UTZ certified, Fairtrade, RSPO, RTRS, Rainforest Alliance.

Voor risicogrondstoffen hebben supermarkten commitments gemaakt dat deze 100% duurzaam moeten zijn (dit betekent dat zij door een internationaal erkende standaard gecertificeerd zijn). Wanneer dit uiterlijk gerealiseerd is verschilt per grondstof en per keten. Hierbij gaat het om de volgende grondstoffen:

  • Koffie (verschilt per keten)
  • Cacao (uiterlijk 2025 gerealiseerd)
  • Thee (verschilt per keten)
  • Palmolie (2015 gerealiseerd)
  • Soja (2015 gerealiseerd)
  • AGF (uiterlijk 2020 gerealiseerd)

Leefbaar loon
Veel supermarkten werken samen met NGO’s zoals ICCO en Hivos die kennis hebben van de risicogebieden en gezamenlijk met supermarkten projecten opzetten om te zorgen voor verbetering van de arbeidsomstandigheden van producenten. Het CBL werkt samen met de FNLI en IDH om te komen tot een IMVO-convenant, met als voornaamste thema leefbaar loon. Een leefbaar loon realiseren in internationale, vaak lange en complexe, ketens is ambitieus. Toch hopen de supermarkten met behulp van maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid stappen te kunnen maken en een verschil te maken in deze ketens. Ondertussen hebben diverse individuele supermarktorganisaties in samenwerking met NGO's al projecten en pilots lopen om kennis op te doen van de mogelijkheden. De verkenningen naar een convenant lopen momenteel.

Op passievoorfood.nl vind je hier concrete voorbeelden van supermarktorganisaties.