Duurzaamheid
Zwerfafval

Een schone winkelomgeving draagt bij aan veiligheid en een prettige beleving. Rommel en rondslingerende spullen maken het criminelen makkelijker. Het is dus belangrijk om als supermarkt je omgeving schoon te houden.

Het CBL werkt al geruime tijd samen met het NederlandSchoon. Zo is bij alle supermarkten de bekende blauw-groene NL Schoon afvalbak te vinden. Hiermee geeft de branche het signaal dat afval in de afvalbak hoort en niet op straat. 

Ook zijn supermarktorganisaties geïnteresseerd in het meedoen aan de jaarlijks terugkerende Landelijke Opschoondag, die elk jaar eind maart wordt georganiseerd. Veel medewerkers dragen dan hun steentje bij aan een schone omgeving door zelf aan een opruimactie deel te nemen. NederlandSchoon streeft ernaar om meerdere supermarktorganisaties ‘Supporter van Schoon’ te maken.

Het CBL ontwikkelde het actieplan SUPER-SCHOON om een flinke impuls te geven in de aanpak van zwerfafval. Met dit plan bood het CBL concrete handvaten die ondernemers helpen nog een keer kritisch naar de eigen winkelomgeving te kijken en waar mogelijk het zwerfafval terug te dringen. In het boekje "Hoe houd ik mijn stoep SUPER-SCHOON", verspreid onder alle supermarkten, staan praktische tips voor een schone winkelomgeving. Er zijn ook een kantineposter en een checklist voor een schone winkelomgeving onder de supermarkten verspreid. Medewerkers kunnen online een training volgen.

Meer informatie op www.nederlandschoon.nl of via het kantoor van NederlandSchoon op 070-3042080 (contactpersoon Dorien Bosselaar). Voor tips en achtergrondinformatie kunt u de website www.kenniswijzerzwerfafval.nl  raadplegen.